Welkom op HighTeaWereld.nl!
De high tea website van Nederland!
Vind hier de mooiste locaties, de leukste
workshops en de beste cateraars.

Thee

Thee

De thee maakt de high tea! Net zo belangrijk als de gerechten is de thee die je bij de high tea serveert. Bij voorkeur gebruik je losse thee, aangezien deze van een hogere kwaliteit is en dus zorgt voor meer smaakbeleving. Op deze pagina kom je meer te weten over thee en hoe je het perfecte kopje thee zet.

De geschiedenis van thee
Thee komt oorspronkelijk uit China. Volgens de overlevering zou in 2727 voor Christus de thee bij toeval zijn ontdekt door de Chinese keizer Shen Nung, toen hij water aan het koken was onder een theeplant en er per ongeluk enkele blaadjes in zijn pot dwarrelden. Het waren uiteindelijk de Portugezen en de Nederlanders die de thee aan het begin van de 17e eeuw naar Europa brachten. Pas in 1658 bereikte de thee Engeland, toen Charles II met een Portugese prinses trouwde.

Theeproductie
Thee komt van de altijd groene theeplant de Camellia Sinensis. De grond, het klimaat, de hoogte, de ligging en het moment van plukken zijn bepalend voor de kwaliteit van de thee. In het algemeen geldt dat hoe hoger de theeplantage is gelegen, des te beter de kwaliteit van de thee is. De vijf grootste theeproducerende landen zijn China, India, Sri Lanka, Japan en Taiwan.

Theesoorten
Zowel witte, groene, oolong als zwarte thee komen van de theeplant, de Camellia Sinensis. Het verschil tussen de soorten zit in de methode van bewerking.
Witte thee is de meest pure thee, doordat deze het minst wordt bewerkt. Deze thee is zacht en zeer subtiel van smaak. Witte thee bevat aanzienlijk minder theïne dan groene en zwarte thee. Bij groene thee worden de blaadjes onmiddellijk verhit, zodat het vocht eruit gaat en de theeblaadjes hun groene kleur behouden. Voor zwarte thee worden de blaadjes gerold of gekneed en vervolgens aan zuurstof bloot gesteld. Door dit fermentatieproces veranderen de blaadjes van kleur en smaak. Bij oolong thee vindt ook een fermentatieproces plaats, maar deze is van kortere duur. Deze thee zit qua smaak tussen groene en zwarte thee in.



Thee zetten
Het water dat je gebruikt voor het zetten van thee is erg bepalend voor de geur, kleur en smaak van de thee. Voor het beste resultaat zet je thee met mineraalarm water, zoals Spa Blauw. Dit voorkomt ook aanslag in je theekopje of theepot. Kook eenmaal gekookt water bij voorkeur niet opnieuw. Dit heeft namelijk een nadelige invloed op de smaak, omdat er dan teveel zuurstof verloren gaat.
Gebruik per kopje thee dat je wilt zetten ongeveer een theelepel losse thee. Is de thee te bitter? Dan heb je te veel thee voor de hoeveelheid water gebruikt.

Niet alleen het soort water is belangrijk, maar ook de temperatuur van het water. Hieronder kan je zien bij welke watertemperatuur en trektijd de verschillende soorten thee het beste tot hun recht komen:

  • Witte thee: temperatuur water 70 - 80 °C, trektijd 5 à 8 minuten.
  • Groene thee: temperatuur water 80 - 90 °C, trektijd 5 à 8 minuten.
  • Oolong thee: temperatuur water 95°C, trektijd 5 à 8 minuten.
  • Zwarte thee: temperatuur water 95°C, trektijd 3 à 5 minuten.

Wist je trouwens dat je witte, groene en oolong thee meerdere keren kan opschenken?

Welke thee bij welk high tea gerecht?
Het is aan te raden om bij een high tea de thee qua smaken rustig op te bouwen. Groene thee en oolong thee gaan over het algemeen goed samen met sandwiches. Darjeeling wordt wel beschouwd als de ideale thee voor een high tea en vormt een goede combinatie met de traditionele scones. Bij de zoete gerechten kan je kiezen voor theeën met meer uitgesproken smaken, zoals earl grey thee, jasmijnthee en (verse) muntthee. Earl Grey thee gaat bijvoorbeeld goed samen met gerechten waarin citrusvruchten zijn verwerkt, zoals citroen en sinaasappel. Daarnaast vormt het net als jasmijnthee en muntthee een mooie combinatie met (pure) chocolade.



HIGH TWEETS

NIEUWSBRIEF

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van high tea?

Meldt u zich dan nu aan voor de nieuwsbrief van High Tea Wereld!

                               

VOLG ONS OP FACEBOOK