Welkom op HighTeaWereld.nl!
De high tea website van Nederland!
Vind hier de mooiste locaties, de leukste
workshops en de beste cateraars.

High Tea

High tea


Wat is een high tea? En wat is het verschil met een afternoon tea? Op deze pagina krijg je antwoord op deze vragen en vind je handige informatie als je zelf een high tea wilt organiseren.Afternoon tea of high tea?
Een afternoon tea, zoals de Engelsen het noemen, is een theeceremonie die bestaat uit kleine hartige en zoete gerechten. Een afternoon tea wordt doorgaans rond 15.00/16.00 uur aan lage tafels, zogeheten salontafels, geserveerd en duurt circa twee uur. De Engelsen kennen ook de ‘high tea’. Dit is een uitgebreide (brood)maaltijd met een warme snack die ’s avonds rond etenstijd wordt geserveerd. De Engelse high tea wordt traditioneel aan hoge tafels, eettafels, geserveerd. Vandaar de naam high tea. In Nederland wordt dus vaak de term ‘high tea’ gebruikt, terwijl men eigenlijk de Engelse ‘afternoon tea’ bedoelt.


Geschiedenis
Groot-Brittannië is de bakermat van de theeceremonieën. De afternoon tea ontstond rond 1840. In die tijd werd de lunch vroeg geserveerd en het diner laat. De zevende hertogin van Bedford, Anna Maria Russell, kreeg rond 16.00 uur een hongerig gevoel. Daarom liet zij naast haar favoriete darjeeling thee ook sandwiches en cake naar haar kamer brengen. Na verloop van tijd nodigde zij vriendinnen uit om te genieten van haar ‘afternoon tea’. Deze theeceremonie werd vervolgens populair onder de elite. Thee was in die tijd weliswaar nog een luxegoed, maar wat in de adellijke en koninklijke kringen gebeurde was interessant en dat wilde het gewone volk ook. De afternoon tea groeide in populariteit en tot op de dag van vandaag is de afternoon tea niet weg te denken uit de Engelse cultuur.

Gerechten
Een afternoon tea bestaat traditioneel uit finger sandwiches, scones met jam en clotted cream, en diverse zoetigheden zoals taartjes en cakes. Alle hapjes passen tussen duim en vinger. De gerechten worden van hartig naar zoet geserveerd, zodat de smaken rustig worden opgebouwd. Scones zitten qua structuur en smaak tussen brood en cake in en vormen daarom een goede overgang tussen de hartige en zoete gerechten. De scones worden bij voorkeur warm en vers gebakken geserveerd. Worden de gerechten op een etagère geserveerd dan liggen de sandwiches onder, de scones in het midden en de zoetigheden boven. Men eet dus ‘van onder naar boven’.

Thee
De thee maakt de high tea! Net zo belangrijk als de gerechten is de thee die je bij de high tea serveert. Bij voorkeur gebruik je losse thee. Je kan ervoor kiezen om per gang een thee te serveren of om je gasten zelf hun thee te laten kiezen door verschillende soorten thee en papieren theefilters of thee-klemmen op tafel te zetten. Meer weten over thee? Kijk dan op onze pagina over thee.

Welke thee bij welk gerecht?
Net als bij de gerechten is het aan te raden om de thee qua smaken rustig op te bouwen. Groene thee en oolong thee gaan over het algemeen goed samen met sandwiches. Darjeeling wordt wel beschouwd als de ideale thee voor een high tea en vormt een goede combinatie met de traditionele scones. Bij de zoete gerechten kan je kiezen voor theeën met meer uitgesproken smaken, zoals earl grey thee, jasmijnthee en (verse) muntthee. Earl Grey thee gaat bijvoorbeeld goed samen met gerechten waarin citrusvruchten zijn verwerkt, zoals citroen en sinaasappel. Daarnaast vormt het net als jasmijnthee en muntthee een mooie combinatie met (pure) chocolade.

Voor elke gelegenheid
Een afternoon tea, of zoals wij het noemen een high tea, is een feest voor elke gelegenheid, denk aan een verjaardag, een vrijgezellenfeestje of een babyshower. Een high tea kan je naar hartenlust aanpassen aan je eigen wensen. Wil je de high tea extra feestelijk maken? Begin dan met een glas prosecco of champagne. Wil je meer hartige gerechten? Begin dan de high tea met een kopje soep en/of een quiche. Of kies voor producten van het seizoen, zoals aardbeien, frambozen, appel en kaneel of maak in de zomer zelf een heerlijke ijsthee.

Presentatie & aankleding
Iedereen vindt het leuk om per post een bijzondere uitnodiging te ontvangen. Het organiseren van een high tea begint dan ook met het versturen van persoonlijke uitnodigingen. Zo komt iedereen in de juiste stemming.Tijdens de high tea kan je er voor kiezen om alle gerechten op tafel te zetten of om deze in drie gangen uit te serveren. De tafel kleed je gezellig aan met een mooi tafellaken, bloemen, servetten, eventueel kaarsen en een eigengemaakte menukaart.

Vermijd bij voorkeur grote mokken en kies voor een leuk ouderwets servies. Geen 12-delig servies thuis? Geen probleem. Op rommelmarkten vind je kopjes en schoteltjes te kust en te keur. De kopjes en schoteltjes hoeven niet bij elkaar te passen. Een bonte verzameling van serviesgoed op tafel is minstens zo gezellig. Hetzelfde geldt voor de bordjes voor de gerechten/hapjes. Bestek is niet nodig. Alle hapjes kunnen immers uit de hand gegeten worden. Vergeet alleen niet de theelepeltjes voor de liefhebbers van suiker. Naast suiker kan je ook nog citroenpartjes, melk, honing, kaneelstokjes en verse munt op tafel zetten, voor extra (smaak)beleving.

Enjoy your tea!


HIGH TWEETS

NIEUWSBRIEF

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van high tea?

Meldt u zich dan nu aan voor de nieuwsbrief van High Tea Wereld!

                               

VOLG ONS OP FACEBOOK