Welkom op HighTeaWereld.nl!
De high tea website van Nederland!
Vind hier de mooiste locaties, de leukste
workshops en de beste cateraars.

< Terug naar overzicht

De Oost-Friese theeceremonie



De Engelse theeceremonie, de high tea of afternoon tea, is een bekend begrip in Nederland. Maar kende je de Oost-Friese theeceremonie al?

https://www.buenting-teemuseum.de/home.html

Ostfriesland
In het uiterste noordwesten van Duitsland ligt Ostfriesland. Deze regio, grenzend aan de Waddenzee en de provincie Groningen, is bekend vanwege haar rijke theecultuur. Nergens ter wereld wordt zoveel thee gedronken als hier. Vijf tot zes keer per dag, goed voor zo’n 300 liter per persoon per jaar. 

UNESCO erfgoed
De Oost-Friese theecultuur is in 2016 als immaterieel erfgoed door de UNESCO erkend. Het belangrijkste onderdeel van deze theecultuur is de theeceremonie die rond 15.00 uur ’s middags plaatsvindt. Dit wordt ook wel aangeduid als Teetied, wat Oost-Fries dialect is voor Teezeit, oftewel theetijd. Thee wordt hierbij niet gedronken om de dorst te lessen, maar om een ontspannen sfeer te creëren. 

Ostfriesentee
Voor deze theeceremonie wordt Ostfriesentee gebruikt. Dit is een sterke en aromatische melange van zwarte theesoorten. Deze bestaat in elk geval uit Assam thee en wordt meestal met meer dan tien andere theesoorten, zoals Ceylon en Darjeeling, gemengd.

Het zetten van de thee
Allereerst wordt de theepot met heet water omgespoeld en hierin wordt één theelepel thee per persoon gedaan, plus nog een extra voor de pot. Vervolgens wordt er heet water over geschonken, totdat de theeblaadjes net onder water staan. Dit laat men vijf minuten trekken. Vervolgens wordt er weer heet water opgeschonken. Net zoveel kopjes water als dat er kopjes thee gewenst zijn. De theepot wordt vervolgens op een stoof geplaatst.

https://www.klingel.nl/tea-guide/downloads/ebook.phpHet inschenken van de thee
Voordat de thee wordt ingeschonken, wordt er eerst in de theekopjes een klontje kandij gedaan. Daarna wordt de thee ingeschonken. Een zeef in de tuit van de theepot voorkomt dat er thee in de theekopjes komt. Je kan het klontje kandij nu gezellig horen knisperen. Tot slot wordt met een roomlepel het bekende ‘Wulkje’ room aan de thee toegevoegd. De gastheer/-vrouw schenkt eerst haar eigen kopje in, zodat ze kan beoordelen of de thee goed is gezet. Daarna kunnen ook de gasten genieten van hun thee.

Het theelepeltje
Het theelepeltje wat je erbij krijgt is niet bedoeld om te roeren. Door niet te roeren is de smaakbeleving het meest intens. Aan de rand van het kopje proef je eerst de melkachtige smaak van de room, dan de rijke theesmaak en tot slot het zoete van het ‘Kluntje’. Het klontje kandij kan voor meerdere kopjes thee worden gebruikt. Door te roeren zou de thee bovendien erg zoet worden, omdat het klontje kandij dan sneller oplost. Dit is dan ook de reden, waarom vroeger aanvankelijk niet in de thee werd geroerd. Het kandij was in die tijd duur en dus iets om zuinig op te zijn.
Het theelepeltje gebruik je daarentegen om aan te geven dat je genoeg thee hebt gehad. Dit doe je door het theelepeltje in het kopje te leggen. Meestal na het derde kopje. Want: Dree ist Ostfriesenrecht.

Een Oost-Friese theeceremonie meemaken?
Dat kan in het Bünting Teemuseum in Leer en het Ostfriesisches Teemuseum in Norden. Beide theemusea zijn aanraders voor elke theeliefhebber!
 



Bron: 
De complete gids voor echte theeliefhebbers

HIGH TWEETS

NIEUWSBRIEF

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van high tea?

Meldt u zich dan nu aan voor de nieuwsbrief van High Tea Wereld!

                               

VOLG ONS OP FACEBOOK