Door: Marloes Bodewes-Bos
Hoeveel thee mag een zwangere vrouw drinken?
Deze vraag wordt mij als theesommelier regelmatig gesteld. En dat is niet raar. Er blijkt veel onduidelijk te zijn over dit onderwerp. Verschillende en zelfs tegenstrijdige adviezen worden gegeven, zowel op internet als door zorgprofessionals. Voor mij was dit de aanleiding om op zoek te gaan naar wetenschappelijke onderzoeken om de feiten van de fabels te kunnen onderscheiden.
Wat is thee eigenlijk?
Thee is in de eerste plaats een prachtig en veelzijdig product. Het is gezond en puur. Zowel groene als zwarte thee, komen – net als witte en oolong thee – van dezelfde theeplant, de Camellia Sinensis. Het verschil tussen deze theesoorten zit in de bewerking van de theebladeren, nadat deze zijn geplukt. Kruidentheeën en rooibosthee mogen eigenlijk geen ‘thee’ heten, aangezien ze niet van de Camellia Sinensis afkomstig zijn. Een betere benaming zou 'kruideninfusie' zijn.
Gezondheidsaspecten van thee
Aan thee worden veel gezondheidsaspecten toegeschreven. Het bevat veel anti-oxidanten, zoals vitaminen, mineralen en polyfenolen. Het verkleint onder meer de kans op hart- en vaatziekten, Alzheimer en diabetes. Daarnaast is het cholesterol en bloeddruk verlagend en heeft het ondanks de theïne een rustgevend effect. De stof L-theanine onderdrukt namelijk het zenuwachtige gevoel dat je door theïne kan krijgen. En thee hydrateert. De bewering dat thee vocht afdrijvend zou werken is niet geheel juist. Uit onderzoek is gebleken dat dit bij 6 à 8 koppen thee niet het geval is.
Thee remt de ijzeropname
Heeft thee dan alleen maar positieve effecten op de gezondheid? Nee, het hoge gehalte tannines in thee belemmert mogelijk de ijzeropname. Zwangere vrouwen worden geadviseerd hier rekening mee te houden door tijdens de maaltijd geen thee te drinken. Daarnaast kan een schijfje citroen of sinaasappel aan de thee worden toegevoegd. Door de vitamine C wordt de ijzeropname juist bevorderd.
Theïne
Alle thee die van de Camellia Sinensis afkomstig is bevat theïne. Hoe krachtiger de thee, hoe meer theïne deze meestal bevat. Zo bevat een krachtige Assam thee meer theïne dan een zachte Darjeeling thee. En bevat een zwarte thee in het algemeen meer theïne dan groene thee.
Maar wat is theïne precies? Theïne is 100% dezelfde stof als cafeïne. Theïne heeft een stimulerend effect op concentratie en prestatie. Maar een nadelig effect op de slaap. In tegenstelling tot cafeïne leidt theïne echter niet direct tot vrijgave van adrenaline. Cafeïne uit koffie wordt sneller opgenomen in het bloed dan de cafeïne uit thee. Daarom word je bij een kop thee niet onrustig en houdt de positieve werking van de theïne langer aan.
Theïne en zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is theïne mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Als de moeder veel theïne binnenkrijgt, is de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht groter. Ook wordt de inname van theïne tijdens de zwangerschap in verband gebracht met een verhoogd risico op wiegendood en aangeboren afwijkingen.
Theïne en borstvoeding
Bij vrouwen die borstvoeding geven komt theïne weliswaar in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar bij een pasgeborene kan de hoeveelheid theïne zich ophopen, doordat de lever nog niet volgroeid is en heeft dus meer tijd nodig om de cafeïne af te breken. Dit kan onrust of hyperactiviteit met zich mee brengen. Daarom dienen moeders die hun pasgeboren baby borstvoeding geven zeer terughoudend te zijn met het gebruik van theïne.
Advies Voedingscentrum
Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen het gebruik van theïne/cafeïne te beperken tot minder dan 200 milligram cafeïne per dag. Groene thee bevat ongeveer 8 à 30 milligram cafeïne per kopje. Zwarte thee tussen de 25 en de 110 milligram. Maar ook in koffie, chocola, cola, energiedrankjes en ijsthee zit cafeïne. Vandaar dat het Voedingscentrum adviseert zwangere en borstvoeding gevende vrouwen om niet meer dan 3 à 4 kopjes thee per dag te drinken.
Thee met minder theïne
Er is een manier om minder theïne binnen te krijgen bij het zetten van een kop thee. Namelijk door ‘het wassen van de thee’. Bij het zetten van thee wordt in de eerste twee minuten circa 30% van de theïne door het hete water opgenomen, maar dit geldt niet voor de aroma’s. Met het ‘wassen van thee’ wordt bedoeld dat de thee(blaadjes) eerst circa 2 minuten in heet water worden getrokken. Dit aftreksel wordt weggegooid en opnieuw wordt heet water op de thee(blaadjes) geschonken. De thee die nu is gezet, bevat circa 30% minder theïne en dus wordt minder snel de maximale aanbevolen hoeveelheid van 200 milligram cafeïne per dag behaald.
Rooibosthee
Voor vrouwen die liever nog minder of helemaal geen theïne binnen willen krijgen tijdens de zwangerschap, is rooibosthee een goed alternatief. Rooibosthee bevat ijzer en vitamine C. Zoals aangegeven stimuleert vitamine C bovendien de ijzeropname. Rooibosthee kan eveneens veilig worden gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven.
Kruidenthee en zwangerschap
Ook bepaalde kruidentheeën kunnen een goed alternatief zijn, maar hiermee moet men tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode voorzichtig zijn. De werking van kruiden kan op verschillende manieren een nadelig effect hebben op de foetus en de baby die borstvoeding krijgt.
Er zijn daarom kruideninfusies die tijdens de gehele zwangerschap worden ontraden, zoals zoethoutthee. Andere kruiden worden als veilig beschouwd, mits in zeer beperkte mate, zoals kamille en munt. Om elk risico te vermijden drinkt men tijdens het eerste trimester van de zwangerschap liever helemaal geen kruidenthee, tenzij er een medische reden voor is.
Kruidenthee en borstvoeding
Sommige kruiden beïnvloeden de melkproductie van borstvoeding gevende vrouwen. Deze kunnen de aanmaak van melk doen toenemen of juist doen afnemen. Ook zijn er kruiden die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij de baby. Ook tijdens de borstvoedingsperiode is voorzichtigheid dus geboden.
Lezingen Thee & Zwangerschap
Wil je meer weten over thee en kruidenthee tijdens zwangerschap en borstvoeding? En ben je benieuwd welke (kruiden)theeën dan veilig gedronken kunnen worden? Kom dan naar de lezing Thee & Zwangerschap. Deze vinden maandelijks plaats in Eelde (Drenthe) en op verzoek ook elders. Meer informatie op www.thee-atelier.nl.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van high tea?
Meldt u zich dan nu aan voor de nieuwsbrief van High Tea Wereld!