Welkom op HighTeaWereld.nl!
De high tea website van Nederland!
Vind hier de mooiste locaties, de leukste
workshops en de beste cateraars.

< Terug naar overzicht

Afternoon tea in Edinburgh


The Balmoral Hotel
In New Town, een wijk in de Schotse hoofdstad Edinburgh, vind je het vijf sterren Balmoral Hotel. Ook wel bekend als de ‘the grand old lady’ van de Princes Street. Een imposant gebouw met even indrukwekkende façade. De afternoon tea hier schijnt eveneens groots te zijn. In 2013 ontving de Palm Court van het Engelse Tea Guilde de ‘Award of Excellence’ voor haar afternoon tea’s. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar een afternoon tea bij ‘the grand old lady’.


Palm Court
Door een butler in Schots ornaat worden wij vriendelijk welkom geheten. We nemen plaats in de Palm Court. Een lobby die letterlijk ‘palm court’ mag heten, want in de hoeken reiken de palmbomen tot aan het plafond. Het plafond van de lobby is weliswaar hoog, maar de lobby zelf is niet groot waardoor de sfeer gemoedelijk is. Een harpiste draagt bij aan de serene sfeer. Op de wanden zijn in groene kleuren bomen en landschappen afgebeeld. Een grote glazen koepel met daaronder de Venetiaanse kroonluchter trekt onze aandacht. Wat een grandeur! Wij wanen ons in een andere tijd.

Time for tea
Allereerst maken wij een keuze uit de theekaart. Wij kunnen kiezen uit ruim 15 soorten thee. Tijdens de afternoon tea wordt onbeperkt thee geschonken en kunnen wij verschillende theesoorten uitproberen. Wij beginnen met een Taiwanese oolongthee. Een thee die helaas in Nederland nog te weinig op de kaart staat. De thee wordt, nadat die is getrokken, aan tafel overgegoten in een zilveren theepot. Als de gerechten net zo voortreffelijk zijn als de thee dan belooft het een mooie middag te worden!

Etagère n° 1
Na de thee krijgen we allereerst een heerlijke soep als amuse, gevolgd door een étagère uitsluitend met hartige hapjes. De sandwich selectie is gerust zalig te noemen: een sandwich van bruin brood met komkommer-roomkaas, een wit broodje met eiersalade, een donkerbruin broodje met zalm en daarnaast een mini quiche met kip kerrie. Op het bovenste bord liggen tot slot overheerlijke kaasstengels. Alles vers bereid en dat proef je!

Etagère n° 2
Tegen de tijd dat we klaar zijn om ons te ontfermen over de tweede étagère met zoetigheden, bestellen we darjeeling. Ook wel de ‘champagne onder de theeën’ genoemd. Deze thee mag bij een afternoon tea niet ontbreken en gaat in het bijzonder goed samen gaat met de scones. We krijgen zowel ‘gewone’ scones als scones met rozijnen, die lauwwarm worden geserveerd met daarbij aardbeien marmelade en clotted cream. De ‘zoete’ étagère is verder gevuld met een soesje van frambozenroom, een taartje van sinaasappel en pure chocolade, glaasjes met rabarber mousse en een kunstwerkje van karamel. Wat een feest!

En tot slot…
Net als wij vol(daan) in onze stoelen achterover zakken komt de laatste gang naar ons toe gereden. Een gang waar wij geen rekening mee hadden gehouden... Een butler presenteert met enthousiasme zijn dessert trolley, vol met chocolade, bonbons en nougat. Maar wij moeten bedanken. Het past er echt niet meer in. Enigszins verbijsterd maakt de butler rechtsomkeert. Voor ons is het tijd om af te rekenen. Ook de rekening is verrassend. In die zin dat je er een heerlijk mini-ijsje in een hoorntje bij krijgt. We kunnen niet anders dan concluderen dat deze afternoon tea inderdaad groots is!
 

 

HIGH TWEETS

NIEUWSBRIEF

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van high tea?

Meldt u zich dan nu aan voor de nieuwsbrief van High Tea Wereld!

                               

VOLG ONS OP FACEBOOK